nieuws

07 feb 2001, 00:12

Groningse PVDA-bestuurder treedt onverwacht uit landelijk bestuur

Het Groningse landelijk PvdA-bestuurslid Tjeerd van Dekken stapt op als bestuurslid voor de PvdA.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hij treedt terug nadat er eind vorig jaar enorme commotie ontstond over het declaratie-gedrag van de vroegere vrouwelijke PvdA-voorzitter. Zij moest terugtreden na insinuerende publicaties in Vrij Nederland, die niet hard konden worden gemaakt. Vervolgens kwam er kritiek op andere bestuursleden, die er van werden verdacht naar Vrij Nederland te hebben gelekt. Hieronder de brief die Van Dekken gisteravond heeft verspreid.

‘Vanavond bespreekt het landelijk bestuur van de PvdA de voordracht van de “commissie Welschen”. Deze commissie is in november 2000 door het bestuur geformeerd en heeft als taak gehad een concept-kandidatenlijst op te stellen voor een nieuw PvdA-bestuur voor de periode maart 2001 tot en met maart 2003.
Ondanks het feit dat ik door andere PvdA-leden ben aangemeld om mij verkiesbaar te stellen, zult u mijn naam niet aantreffen op de concept-kandidatenlijst. Dit betekent dat ik heb besloten niet in aanmerking te willen komen voor een nieuwe periode als lid van het Dagelijks Bestuur van de PvdA.
Hoewel mijn besluit om niet langer verkiesbaar te zijn bepaald geen eenvoudige afweging is geweest, acht ik het zinvoller voorlopig af te zien van een eventuele nieuwe periode als landelijk bestuurslid van de PvdA. Gezien de afgelopen gebeurtenissen rond en binnen het Dagelijks Bestuur, sta ik uiteindelijk (met mijn collega’s) op het standpunt dat het verstandiger is een nieuw bestuur de ruimte te geven om verder vorm en inhoud te geven aan het versterken van de PvdA. Ik spreek daarbij de wens uit dat Sharon Dijksma, mijn oud-collega binnen de Jonge Socialisten in de PvdA, leiding mag gaan geven aan dat permanente proces.
Mijn afscheid is niet definitief. Niet omdat binnen de politiek nu eenmaal “zeg nooit nooit” het credo is. Wel omdat mijn liefde voor politiek wel eens een leven lang zou kunnen gaan duren…
Jullie zal ik waarschijnlijk blijven ontmoeten via mijn andere werk als programmamaker bij Debatcentrum WAAG, een organisatie die het publieke debat in stad en ommeland wil bevorderen. Op 19 februari organiseert WAAG, met NvhN en Gras het politieke slotdebat over de Nieuwe Noordzijde Grote Markt. Locatie: Huize Maas. Tijd: 19.30. Ik hoop jullie daar allemaal te zien.
Het ga jullie goed.
Vriendelijke groet,
Tjeerd van Dekken