nieuws

21 feb 2001, 00:12

Groningse politie pakt gewiekste laptopfraudeur op

Een 56-jarige in Brussel wonende Nederlander heeft tegenover de Groninger politie bekend via internet voor minimaal 2 ton gefraudeerd te hebben.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De man bestelde per e-mail onder valse voorwendselen laptops bij minimaal tien verschillende bedrijven in Nederland en haalde ze vervolgens op zonder te betalen. De zaak kwam aan het licht omdat de eigenaar van een Groningse computerwinkel argwaan kreeg.
De man hield zich al een half jaar bezig met de oplichtingpraktijken. Hij benaderde de bedrijven via internet als eigenaar van een adviesbureau dat laptops wilde kopen. De oplichter sloeg zijn slag bij bedrijven die bij aflevering geen contante betaling vereisten. Winkels in onder meer Beuningen, Etten-Leur, Hardenberg, Nijmegen, Rosmalen en Valkenswaard werden de dupe van zijn fraude.
De man wist op deze manier in totaal dertig laptops uit de duurdere prijsklasse te bemachtigen zonder te betalen. De oplichter ging stelselmatig te werk en koos elke keer een andere regio in Nederland uit als zijn werkterrein. De dertig ontvreemde laptops zijn vooralsnog niet teruggevonden. De politie sluit niet uit dat nog meer bedrijven de dupe zijn geworden van zijn praktijken.