nieuws

14 jul 2000, 00:12

Groningse politie ontdekt grote mobiele telefoonkaartfraude

De Groningse politie is een grootscheepse fraude op het spoor met telefoonkaarten voor mobiele telefoons. Hierbij werden gebruikte kaarten bij winkeliers voor nieuwe ingewisseld. Het gaat om kaarten van vijftig en tachtig gulden die een code waarmee mobiele telefoons opgeladen kunnen worden. Er zijn inmiddels vier mensen aangehouden die met een wisseltruc ondernemers probeerden op te lichten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De verdachten ontdeden de kaarten eerst voorzichtig van het plastic hoesje. Daarna werd de strip, waaronder de code verborgen staat, er in zijn geheel met een scherp (scheer)mesje vanaf gehaald. Vervolgens gebruikten zij de code, plakten de strip weer terug en ook het plastic hoesje werd zorgvuldig dichtgeplakt. De verdachten gingen met deze (gebruikte) telefoonkaart naar de winkel en vroegen het winkelpersoneel om een telefoonkaart van vijftig of tachtig gulden. Wanneer de kaart aan de verdachten was overhandigd, probeerden zij te betalen met een betaalmiddel - buitenlandse valuta of een kapotte pinpas - dat niet geldig was waarop de telefoonkaart weer teruggegeven moest worden aan het winkelpersoneel. De verdachten wisselden deze dan om voor de al gebruikte kaart.
Politiewoordvoerder S. Smedes spreekt over een handel die aardig zijn vruchten kan afwerpen voor de oplichters. Smedes vermoedt dat de handel niet plaatselijk is maar dat deze praktijken in het hele land plaatsvinden. Hij raadt ondernemers aan om klanten te laten betalen voordat de telefoonkaart wordt overhandigd.