nieuws

14 jul 2000, 00:12

Groningse politie noemt VVD-plan tegen fietsen zonder licht ‘onuitvoerbaar’

De politie in Groningen noemt een initiatief van de fractie van de VVD in de Groningse gemeenteraad om het fietsen zonder licht drastisch en op onorthodoxe wijze aan te pakken ‘onuitvoerbaar’. Het betreft een plan van de VVD fractie om de politie iedereen die zonder licht door de stad fietst aan te laten houden en mee te laten nemen naar het politiebureau. Daar worden de overtreders geregistreerd en kunnen daarna met een waarschuwing naar huis. Maar wanneer ze later nog eens worden betrapt op rijden zonder licht, dan krijgen ze alsnog een boete.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens VVD raadslid Jan Evenhuis wordt het hoog tijd dat er een einde komt aan het massale rijden zonder fietslicht. ‘Als je in een auto 6 km. te snel rijdt krijg je meteen een boete van zestig gulden, en als je die niet op tijd betaalt komt daar ruim honderd gulden overheen. Maar fietsers die door rood licht rijden of zonder licht worden meestal met rust gelaten. Het wordt tijd dat daar op een nieuwe manier tegen wordt opgetreden door overtreders direct mee te nemen naar het bureau’, aldus Evenhuis.
Volgens woordvoerder P. Boomsma van de Regiopolitie Groningen is het ondoenlijk om iedereen die zonder licht fietst aan te houden, mee te nemen naar het bureau en te registreren. “Daar hebben we de mankracht niet voor, er zijn nog tal van andere zaken waar we ook aandacht aan moeten schenken’. Volgens hem is het bovendien juridisch niet mogelijk om mensen voor een overtreding als het rijden zonder licht mee te nemen naar het politiebureau. ‘Bovendien bestrijd ik dat wij te weinig aandacht zouden schenken aan het rijden zonder licht: in de wintermaanden houden wij wel degelijk regelmatig grootscheepse fietscontroles’, aldus Boomsma.