nieuws

13 jun 2000, 00:12

Groningse plattelandsjongens mascotte bij EK voetbal

Tien jongens woonachtig op het platteland in noord-Groningen beleven zondagmiddag tijdens het E.K. voetbal een avontuur waar zelfs kinderen met veel fantasie nog niet van dùrven dromen. Zij spelen dan voor het oog van een miljoenen-publiek een belangrijke rol voor de wedstrijd Nederland-Tsjechië.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In een afgeladen ArenA betreden zij vlak voor die wedstrijd onder ongetwijfeld zeer luid gejuich het stadion. Dat lijkt op een onwaarschijnlijk verhaaltje uit een oud jongensboek, maar voor tien jeugdspelers van de voetbalvereniging De Fivel uit Zeerijp is dat zondagmiddag wel de werkelijkheid. Het tiental fungeert dan als mascotte en zal hand in hand met hun idolen van Oranje de grasmat betreden.
Dat deze mascotte-kinderen uit noord-Groningen komen, is te danken aan de Rijksuniversiteit Groningen. Die heeft een ‘Ubbo Emmiusfonds’ dat streeft naar een betere verhouding tussen universiteit en bedrijfsleven. Dit fonds kwam in gesprek met Coca Cola, dat de mascottes organiseert en op zoek was naar geschikte kinderen. Een medewerker van die stichting is voorzitter van De Fivel. En zo is het gekomen dat de provincie Groningen voor het eerst sinds de gebroeders Koeman weer een bijdrage levert aan het EK voetbal. En dat tien Groningse jongens vanavond en morgen-avond de onrustigste nachten uit hun leven hebben.