nieuws

01 aug 2000, 00:12

Groningse open-lucht babyhuisjes verspreiden zich over Nederland

Groningse babyhuisjes, waarin prille baby’s gedurende het hele jaar in de frisse buitenlucht kunnen slapen, beginnen nu ook elders in Nederland populair te worden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De blauw-witte babyhuisjes zijn in de provincie Groningen al sinds de jaren dertig een vertrouwd gezicht. ‘Onze huisjes staan nu ook in Maastricht, Utrecht en in andere Nederlandse steden. Ouders hebben de huisjes in Groningen zien staan en willen dan ook graag zo’n huisje voor hun baby huren’, zegt Gerda van der Schaaf. Zij is van het baby-huis verhuurbedrijf ‘Lutje Potje’ (klein kind) , uit het noord-Groningse Saaxumhuizen.
Mensen die de huisjes niet eerder zagen verbazen zich er over dat Groningse ouders hun baby’s ook in de wintermaanden, weliswaar zeer warm aangekleed, zo maar in een soort konijnenhok laten slapen. Maar volgens Van der Schaaf zijn de huisjes heel gezond. Ze werden in 1930 bedacht door plattelands-arts dr. Posthumus. Deze bedacht ze omdat de baby’s er vitamine –d in kunnen opdoen. Ook is de buitenlucht goed voor de longetjes. De huisjes worden nu ook door hedendaagse huisartsen aanbevolen. Dat de huisjes nu ineens in Groningen en daarbuiten in trek komen, komt volgens Van der Schaaf ook omdat ze veel gebruikt worden door Groningse crèches, waarna ouders besluiten er zelf ook eentje te huren.