nieuws

07 aug 2001, 00:12

Groningse onderzoekt effecten giftige vlamvertragers op ontwikkeling foetus

De Beatrix Kinderkliniek van het Academisch Ziekenhuis Groningen onderzoekt bij 175 zwangere vrouwen de overdracht van giftige stoffen op de baby. De onderzoekers verwachten dat broomhoudende vlamvertragers in beperkte mate schadelijke effecten op de ontwikkeling van het ongeboren kind hebben.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vlamvertragers worden verplicht gebruikt in allerlei gebruiksartikelen, zoals elektronische apparaten en meubilair. Bij productie en afbraak komen de schadelijke stoffen weer in het milieu, waarna de mens ze via voeding binnenkrijgt. Bij volwassenen zijn deze stoffen niet schadelijk, maar eerdere onderzoeken op dieren suggereren dat ze wel negatieve effecten kunnen hebben op de ontwikkeling van een foetus. De op broomhoudende vlamvertragers gelijkende PCB’s zijn om deze reden in 1980 wereldwijd verboden.
Promovenda L. Meijer van de Beatrix Kinderkliniek zegt dat wetenschappers aannemen dat broomhoudende vlamvertragers de werking van het schildklierhormoon kunnen aantasten, waardoor al voor de geboorte de hersen- en gehoorontwikkeling wordt verstoord. ,,Ik verwacht dat mogelijke negatieve effecten binnen de normale grenzen blijven. Mocht blijken dat het echt een schadelijke invloed heeft, dan moet er gezocht worden naar andere soorten vlamvertragers’’, zegt Meijer.
De promovenda zal de ontwikkeling van 175 baby’s volgen van de derde maand van de zwangerschap tot de achttiende levensmaand. De EU heeft geld beschikbaar gemaakt voor dit onderzoek, dat over drie jaar klaar moet zijn.