nieuws

29 jul 2001, 00:12

Groningse onderzoekers scoren met astmatische cavia’s

Astmatische cavia’s met in de borstholte ingebrachte meetinstrumenten werpen een nieuw licht op astma bij mensen. Een onderzoeksgroep van de Rijksuniversiteit Groningen heeft succes met deze internationaal unieke methode. Een lid van het team kreeg voor zijn onderzoek eerder dit jaar een prijs van de Nederlandse Vereniging voor Farmacologie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Andere astmaonderzoekers gebruiken reguliere proefdieren zoals muizen en ratten in plaats van cavia’s. ‘De astmatische reacties van cavia’s lijken bijzonder veel op astma bij mensen en geven dus een beter beeld’, legt onderzoekster Fiona Westerhof uit. ‘Ze hebben ook een late astmatische reactie, die te vergelijken is met nachtelijke astma bij mensen.’
De cavia’s krijgen met behulp van microchirurgie een klein ballonnetje in de borstholte ingebracht. Deze meet het functioneren van de longen als de knaagdieren een kunstmatig opgewekte astma-aanval krijgen. Dat gebeurt door het inspuiten van het kippe-eiwit albumine, waar cavia’s allergisch voor zijn.
De eerste jaren van het al tien jaar lopende onderzoek is voornamelijk besteed aan het perfectioneren van de nieuwe proefopstellingen en het bestuderen van de factoren die van invloed zijn op astma. Zo onderzocht promovendus Martin Schuiling de rol van neurotransmitters. Voor zijn proefschrift kreeg hij eerder dit jaar een belangrijke prijs van de Nederlandse Vereniging voor Farmacologie.
Het onderzoeksveld is intussen uitgebreid naar chronische astma, dat onder mensen vaker voorkomt dan acute aanvallen. Mogelijke medicijnen worden ook getest. Promovenda Westerhof: ‘We kijken naar manieren om ontstekingen te remmen en hyperreactiviteit tegen te gaan. Dat is een gevoeligheid voor prikkels zoals mist of rook.’
De cavia’s laten zich de proeven onverwacht rustig welgevallen. ‘Het lijkt alsof ze eraan wennen. Ze zijn niet bang om in de proefkooi te klimmen’, zegt Westerhof.