nieuws

30 nov 2000, 00:12

Groningse onderzoekers laten oceaan met extra ijzer meer C02 opnemen

Groningse onderzoekers hebben met succes een experiment afgerond om CO2 opname door de oceaan te stimuleren door algen te bemesten met ijzer.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het betrof een proef onder leiding van de Groningse hoogleraar Oceanografie prof. dr. ir. H. de Baar waaraan door vijftien Nederlandse onderzoekers werd meegewerkt. De proef werd in november gehouden aan boord van het onderzoeksschip Polarstern in de Antarctische Oceaan.
Tijdens de proef werd een gebied van vijftig vierkante kilometer verrijkt met 800 kilo ijzer, opgelost in zeewater. Daarna werd de groei van microscopisch kleine algen drie weken lang gevolgd. Deze bleken na de drie weken meer dan vier maal te zijn toegenomen, terwijl in het omringende water geen veranderingen plaats vonden. Daardoor was er, aldus de onderzoekers, een ‘oase’ ontstaan in de oceaan.
Uit het onderzoek bleek dat niet alleen de algen groeiden, maar ook de zoöplankton en bacteriën namen toe in aantallen en activiteit. De groeiende algen namen grote hoeveelheden opgelost kooldioxide (Co2) op. Ongeveer 400 ton koolstof werd van Co2 omgezet in biomassa. Bovendien bleken diertjes als zoöplankton, krill en roeipootkreeftjes, uit diepere wateren elke nacht naar boven te komen om van de rijke biomassa te eten. Iedere ochtend verdwenen ze weer naar de diepten, waarbij zij aldus koolstof exporteren naar de diepzee. Hoewel nog niet vaststaat hoe groot van omvang van deze export precies is, is wel duidelijk dat hij de komende maanden weer zal worden aangevuld door CO2 vanuit de lucht. De jaarlijkse opname van twee miljard ton fossiele brandstof CO2 door de oceanen zal er met enkele tonnen door toenemen, zo verwachten de onderzoekers.