nieuws

28 dec 2012, 10:10

Groningse oliebollen zijn economisch delict

Een economisch delict, zo beschrijft het Algemeen Dagblad de oliebollen van oliebollenkraam De Poorter bij de Makro in Groningen. De bollen kregen bij de jaarlijkse oliebollentest van het AD een beschamende 0. Dat bedenkelijke cijfer kreeg ook de Hollandse Gebakkraam Venekamp in Hoogezand. De beste Groningse oliebollen zijn te krijgen bij Bakkerij Haafs in Haren en Bakkerij Hamersma in Grootegast. Zij kregen allebei een 6,5 van de testers.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Oliebollentest kan je als ondernemer maken of breken. Haafs mag met een 54e plek niet eens ontevreden zijn. De bollen zijn er volgens het juryrapport keurig, maar missen net die extra dimensie om er een toppertje van te maken. Hamersma eindigde op de 61e plek met oliebollen die wat aan de hartige kant zouden zijn. Ook is de bakker te zuinig met krenten en rozijnen.

In totaal werden vijf Groningse kramen getest. De Hollandse Gebakkraam aan de Westerhaven kreeg een 5. De kraam kreeg opmerkingen over de kwaliteit van de olie. Minder mild was de jury over Venekamp. Het cijfer 0 wordt verklaard met de beschrijving van de bollen: ‘Massieve kanonskogels waarmee je iemand de hersens kunt inslaan. Te vies voor woorden.’ De Poorter pleegt een economisch delict. De krant zegt: ‘Arme klanten.’

Winnaar van de oliebollentest werd bakkerij Olink in Maarssen. In totaal werden 131 oliebollenbakkers getest.