nieuws

10 jan 2013, 09:09

Groningse ‘moordzaak zonder lijk’ vandaag voor de rechtbank

Een moord zonder lijk: het lichaam van Michael de Vrieze uit Burum is weliswaar nooit gevonden, maar toch denkt het Openbaar Ministerie (OM) voldoende bewijzen te hebben voor een strafzaak. Een 35-jarige Turkse man staat vandaag voor de rechtbank in Groningen als verdachte. Het gaat om een inhoudelijke behandeling.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Vrieze is vermoedelijk in een woning in Groningen om het leven gebracht. Daar woonde indertijd ook een 35-jarige man uit Turkije, die kort na de verdwijning naar zijn land terugkeerde. De man kon niet worden aangehouden in zijn thuisland, omdat Turkije geen onderdanen uitlevert. Wel werd een internationaal aanhoudingsbevel uitgegeven.

De verdachte werd uiteindelijk in december 2011 aangehouden in Moskou op verdenking van moord dan wel doodslag. In maart vorig jaar leverde Rusland hem uit aan Nederland.

De voorzitter van de schaakvereniging waarvan De Vrieze lid was deed eind april 2010 melding van vermissing van de man, nadat hij al twee weken niet meer was komen opdagen. Sinds 10 april was niets meer van hem vernomen.