nieuws

24 jun 2001, 00:12

Groningse molens in rouw na overlijden bekende molenaar

Molens en molenaars in de provincie Groningen zijn in de rouw na het overlijden van de bekendste Groningse molenaar, Bernard Dijk. Deze 76-jarige molenaar was bekend in kringen van molenaars en vrijwillige molenaars in heel Nederland. Hij was de oudste instructeur van Nederland en een van de initiatiefnemers van landelijke opleidingen tot vrijwillig molenaar.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bernard Dijk was beroepsmolenaar die begin jaren zeventig onderkende dat het vak van professioneel molenaar een uitstervend beroep was. Daarom begon hij in 1971 met het opleiden van vrijwilligers die de molens draaiende zouden moeten houden na het vertrek van de professionele molenaars. Dat initiatief leidde twee jaar later tot de oprichting van het landelijk Gilde van Vrijwillig Molenaar. Zelf leidde Dijk meer dan 150 vrijwilligers op.
Bernard Dijk zette zich ook in voor het behoud van de molens zelf. Hij was één van de oprichters van de Vereniging Vrienden van de Groninger Molens. Volgens woordvoerder Ties Kalk van deze vereniging zijn de molens in de provincie Groningen uit respect voor de overledene in de rouwstand gezet.