nieuws

11 mei 2019, 11:11

Groningse kleuters helpen zieke knuffels in Teddy Bear Hospital

Groningse kleuters helpen zieke knuffels in Teddy Bear Hospital

Op 14, 15, 16 en 17 mei wordt in het UMCG een Teddy Bear Hospital ingericht. Zo’n 800 Groningse kleuters komen op die dag samen met hun knuffel naar het ziekenhuis. Doel is om ze spelenderwijs kennis te laten maken met het ziekenhuis, om zo de angst voor dokters en ziek-zijn enigszins weg te nemen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dokters in witte jassen, enge spuiten of gips? Op jonge leeftijd kan dit allemaal erg beangstigend zijn, vooral omdat kinderen vaak niet weten wat ze te wachten staat. Om daar verandering in te brengen organiseert IFMSA-Groningen komende week het Teddy Bear Hospital. Tijdens dit project kunnen kleuters spelenderwijs kennismaken met het ziekenhuis door samen met geneeskundestudenten hun ‘zieke’ knuffel beter te maken.

Het Teddy Bear Hospital is een rollenspel, waarbij ruim 800 kleuters van verschillende basisscholen hun eigen teddybeer of andere knuffel meenemen naar een nagebootst ziekenhuis. Hiervoor is een van de patio’s van het UMCG omgebouwd tot een klein ziekenhuis, compleet met wachtkamers, spreek- en behandelkamers.

Studenten geneeskunde van het UMCG spelen de rol van dokter en de knuffels die van patiënt. De kinderen begeleiden hun knuffel tijdens het bezoek aan de dokter en hoeven dus zelf geen onderzoek of behandeling te ondergaan. Wel worden ze door de dokters gevraagd te assisteren bij het onderzoek, de behandeling of zelfs bij een ‘operatie’.

Ook farmaciestudenten zijn betrokken bij het Teddy Bear Hospital, zij runnen een Berenapotheek. Hier kunnen de kinderen ‘medicijnen’ (snoeppilletjes en limonadedrankjes) voor hun knuffel ophalen met een recept dat ze van de dokter hebben gekregen.

Naast het doel om de eventuele angsten bij de kinderen weg te nemen, hebben de studenten Geneeskunde die het Teddy Bear Hospital organiseren zelf ook belang bij dit project. Zo kunnen de ruim 150 knuffeldokters hun communicatieve vaardigheden met kinderen trainen. Vaardigheden die in een later stadium van hun carrière noodzakelijk zijn bij het onderzoeken en behandelen van kinderen.

Het Teddy Bear Hospital wordt voor de veertiende keer in het UMCG georganiseerd door de International Federation of Medical Students Associations (IFMSA), een internationale organisatie van medische studenten, waar IFMSA-Groningen deel van uitmaakt.

Foto: Flickr - Christiaan Triebert