nieuws

25 jan 2001, 00:12

Groningse kindergebitten steeds slechter, aldus GGD

Basisschoolleerlingen in de provincie Groningen krijgen steeds slechtere gebitten. Dat stellen medewerkers van de GGD in Groningen. ,,Exacte cijfers zijn nog niet bekend'', aldus GGD-woordvoerder L. Mees, ,,maar sinds 1998 zijn de gebitten achteruit gegaan.'' In dat jaar werd de verplichte halfjaarlijkse controle door de ziekenfondsen afgeschaft.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hoogleraar preventieve tandheelkunde G. Truin van de Katholieke Universiteit Nijmegen zegt dat er landelijk gezien geen sprake is van een verslechtering. ,,De afgelopen tien jaar is er landelijk niks wezenlijks veranderd. Over regionale verschillen heb ik geen gegevens'', aldus Truin.
De GGD verzorgt sinds het verdwijnen van de schooltandarts de voorlichting over tandverzorging op basisscholen in Groningen. ,,Het valt ons op dat het poetsgedrag van scholieren slechter wordt'', constateert Mees.
Hij wijt het probleem aan maatschappelijke ontwikkelingen. ,,Kinderen eten slechter dan voorheen en er is veel reclame voor snoep.'' De GGD wil nu met voorlichting proberen de Groningse schooljeugd weer aan het poetsen te krijgen.