nieuws

03 aug 2000, 00:12

Groningse kaats-favoriet toch snel uitgeschakeld bij PC in Franeker

De Groningse kaatser Sake Porte (32) is er niet in geslaagd voor de zesde keer de PC in Friesland te winnen. Zijn beide medespelers lieten het afweten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Friesland heeft woensdag op grootse wijze de jaarlijkse hoogtijdag van de kaatssport gevierd. Dat gebeurde in Franeker waar, zoals de traditie voorschrijft, de vijfde woensdag na 1 juli ‘de PC’, werd gehouden. Dat is niet alleen de grootste kaatspartij van de wereld, maar ook de oudste jaarlijkse sportklassieker van Nederland.
Al sinds de middeleeuwen wordt in Nederland de kaatssport gespeeld, een spel dat zich het langst staande heeft weten te houden in Friesland. Aan de wedstrijd werd gisteren in Franeker deelgenomen door de 48 beste mannelijke kaatsers. Zij streden in teams van drie man (parturen) tegen andere teams om de hoogste kaats-eer. Want van alle kaatswedstrijden die er jaarlijks in Friesland gehouden worden in competitieverband is de PC, gehouden op het roemrijke Sjûkelân, het meest aansprekende. Veel ogen waren gisteren gericht op de in het Groningse Winsum woonachtige Sake Porte (32). Deze was er al vijf keer in geslaagd om als ‘voorinse’ deel uit te maken van het winnende team. Porte haalde bij zijn debuut in 1989 de eerste prijs, prestaties die hij in ’95, ’96, ’98 en ’99 herhaalde. Hij is daarmee in Friesland een levende legende. Maar helaas voor Porte: hij werd met zijn maten Johan Okkinga en Auke van der Gaaf verrassend uitgeschakeld in de kwartfinale door Johan Abma, Tjepco Miedema en Daniel Iseger. ‘We konmden het vandaga niet doen’, stelde Porta zelf ook vast. Dit najaar hoopt hij in Valencia alsnog terug te slaan tijdens het Europees Kampioenschap en mogelijk is hij volgend jaar nog één keer van de partij in Franeker.