nieuws

23 aug 2001, 00:12

Groningse junks misbruiken door GGD verstrekte methadon voor gevaarlijk spuiten

Groningse junks gebruiken methadon, die wordt verstrekt door de GGD om hen van de verslaving af te halen, om bij zichzelf in de aderen te spuiten. Dat is een levensgevaarlijke bezigheid, waarvoor ze bovendien spuiten gebruiken die eveneens door de GGD zijn verstrekt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens directeur Koops van de Ambulante Verslavingszorg Groningen (AVG) gaat het om ongeveer zestig verslaafden die hulp krijgen bij het afkicken, of die althans trachten een regelmatiger leven te krijgen. De GGD en AVG helpen hen daar bij. Maar de groep van circa zestig verslaafden misbruikt de verstrekte middelen door deze niet oraal in te dienen maar bij zichzelf naar binnen te spuiten. Dat schijnt en extra kick te geven. Minister Borst heeft de kwestie al aan de orde gesteld in de Tweede Kamer.
Directeur Koops van de AVG in Groningen liet vanmiddag via Radio Noord weten dat het probleem hem bekend is. ‘We waarschuwen al voor het misbruik van de door ons verstrekte methadon. Dat doen we door gele stickers op de doosjes methadon te plakken. Ook hangen er waarschuwings affiches in het gebouw waar ze dagelijks de onderhoudsdosis methadon krijgen’, aldus Koops. Hij beseft dat die maatregelen niet afdoende zijn en overlegt daarom met gemeente, GGD en Inspectie voor de Volksgezondheid over nadere maatregelen. Die denkt hij in september te kunnen nemen.
Overigens vindt hij dat het een goede zaak zou zijn wanneer de kwestie landelijk geregeld zou kunnen worden en er landelijke voorschriften zouden komen. ‘Dit is geen specifiek Gronings probleem. Daarom zouden er landelijke voorschriften moeten komen’, aldus Koops voor Radio Noord.