nieuws

28 dec 2000, 00:12

Groningse jongeren worden snel crimineler; politie start nieuw informatiesysteem

In 2000 zijn in de regio Groningen 20 procent meer jeugdige verdachten beneden de achttien jaar geregistreerd dan in 1999.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie zoekt de stijging in verschillende oorzaken. Sommige kinderen beginnen op steeds jongere leeftijd met illegale activiteiten. De forse stijging zou ook een gevolg zijn van de grotere aandacht die de politie in 2000 aan deze groep besteedde. De cijfers van een aantal jaren geleden hebben achteraf slechts het topje van de ijsberg laten zien, concludeert de politie nu. In de toekomst wil de politie zulke onaangename verrassingen voorkomen. Relevante informatie over deze groep verwerkt zij voortaan in een gegevensbestand, het zogeheten 'cliƫnt-volgsysteem jeugdcriminaliteit (CVSJC)'. Het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming kunnen het systeem ook raadplegen en bewerken.
Met een druk op de knop laat het bestand zien of een delinquent eerder al een strafbaar feit pleegde. Snel ingrijpen is daardoor mogelijk, stelt de politie. Zij wil het jeugdvolgsysteem begin 2001 in gebruik nemen.