nieuws

05 feb 2001, 00:12

Groningse 'Jelle' rukt snel op in hitparade

Slimme Schemer en Tido zijn heet! De single ‘Jelle’, die de afgelopen week de publiciteit haalde door de protesten die de Friese formatie De Kast maakte, heeft in drie dagen tijd genoeg exemplaren verkocht om op de derde plaats in de top 40 binnen te komen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Een unicum’’, denkt zangeres Tido. ,,Nog nooit kwam een Groningse plaat zo hoog binnen in een Nederlandse hitlijst!’’
Het nummer, dat twee Groningse twintigers drie weken geleden in één avond schreven onder het genot van een goedkope fles wijn, kwam in het nieuws omdat het management van De Kast de release van het nummer wilde verbieden. De band eiste het verbod omdat ze vond dat het nummer ‘meelift op roem waar De Kast vijftien jaar aan gebouwd heeft.’ De rechtbank stelde De Kast een week geleden in het ongelijk en bepaalde dat het nummer gewoon mag worden uitgebracht.
De parodie op de hit ‘Stan’ van rapper Eminem verhaalt over een obsessieve fan die zanger Syb van der Ploeg van De Kast achtervolgt. In het nummer, dat de Groningse twintigers twee weken geleden onder het genot van een fles wijn schreven, rijdt de 17-jarige Jelle met zijn zwangere cavia Sybje het Tjeukemeer in nadat zanger Syb zijn mailtjes en sms-jes niet beantwoordt. ‘Jelle’ werd opgepikt door het lokale radiostation Oog en 3FM-diskjockey Patrick Kicken, die de plaat landelijke bekendheid gaf.
Ondertussen heeft zanger Syb van der Ploeg van De Kast samen met Radio 538-diskjockey Edwin Evers weer een parodie gemaakt op het nummer ,,Jelle’’. In de parodie op de parodie, die sinds vrijdag regelmatig op Radio 538 te horen is, reageert Syb op ,,Jelle’’ en de mediacommotie waar het conflict tussen De Kast en de Groningers mee gepaard ging. ,,Wat een gedoe de afgelopen dagen om die plaat’’, stelt Syb in de parodie. ,,Natuurlijk kan ik wel tegen een grap, maar een advocaat is duur, dus ik zit ook een beetje krap.’’ Schemer en Tido voelen zich ,,vereerd’’ door de parodie van Syb. ,,Het is toch een compliment dat een zanger als Syb een lied aan ons wijdt’’, aldus Tido.
Het is niet bekend of de parodie binnenkort ook in de winkel te krijgen zal zijn. Het nummer is wel te downloaden op de site van Edwin Evers: www.eversstaatop.nl.