nieuws

15 mei 2001, 00:12

Groningse imam: ‘Homoseksualiteit is psychische ziekte’

Volgens de imam van de Turkse gemeenschap in Groningen is homoseksualiteit geen besmettelijke ziekte maar is het wel een psychische aandoening. Het zegt dat in het blad Neon van de opleiding journalistiek van de RUG.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Imam Nevzat Köze zegt dat in reactie op een omstreden uitspraak van de imam in Rotterdam over homoseksualiteit. De Groningse imam zegt in een interview met het blad Neon, de krant van de opleiding journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen: ‘Ik ben het er niet mee eens dat homoseksualiteit een besmettelijke ziekte is. Het is namelijk niet besmettelijk in medische zin. Maar het is wel een psychische ziekte’.
* De imam werd aan de tand gevoeld in aanwezigheid van een tolk omdat hij nauwelijks Nederlands spreekt, hij is pas een half jaar in Nederland. Tijdens het gesprek wordt de imam regelmatig in de rede gevallen door de tolk. De tolk laat weten dat volgens de islam homoseksualiteit absoluut verboden is. ‘Het is te vergelijken met stelen, drinken en gokken. Ook allemaal dingen die de islam verbiedt. Maar het is wel een privé-zaak. Je moet je niet bemoeien met iemands privé-leven. We zijn er eigenlijk ook niet mee bezig. We hebben andere problemen om op te lossen’.
Gevraagd naar zijn mening over euthanasie laat de imam weten dat euthanasaie volgens de islam weliswaar verboden is ‘ maar zolang een moslim hier rustig kan leven hebben wij geen probleem met Nederlandse wetten. Als we maar niet gedwongen worden tot dingen die we niet willen, zoals varkensvlees eten’. Ook laat de imam weten niet in te willen gaan op actuele discussies in de Nederlandse samenleving. ‘Ik ben naar Nederland gekomen om hulp te bieden bij het oplossen van problemen die in een multiculturele samenleving ontstaan. Zoals identiteitsproblemen. Vele kinderen hebben er last van. Ik leer ze in de eerste plaats hoe ze een goede Turk moeten zijn, maar ook dat ze moeten leven binnen de Nederlandse normen en waarden’.