nieuws

23 okt 2001, 00:12

Groningse hoogleraar: 'Wethouders mogen niet zwijgen over ontslag'

Wethouders van de gemeente Leeuwarden mogen niet zwijgen over het ontslag van burgemeester L. van Maaren-van Balen van Leeuwarden. Dat stelt A. Dölle, bijzonder hoogleraar decentrale overheden aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) maandag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dölle reageert op de ontslagovereenkomst tussen de gemeente Leeuwarden en burgemeester Van Maaren-van Balen, die vrijdag werd ontslagen. De zwijgplicht is het meest opvallende onderdeel van deze overeenkomst. Wethouders, raadsleden, ambtenaren en de ex-burgemeester krijgen een boete van 50.000 gulden als ze toch praten over het ontslag.
De bijzonder hoogleraar stelt dat wethouders van Leeuwarden wettelijk verplicht zijn om antwoord te geven op eventuele vragen van gemeenteraadsleden. ,,Van die verplichting zouden ze nu contractueel afstand hebben genomen, en dat kan juridisch gezien niet'', zegt Dölle.
Gemeenteraadsleden kunnen zich volgens Dölle wel commiteren aan een zwijgplicht. ,,Dat is hun eigen verantwoordelijkheid'', aldus de hoogleraar. ,,Maar het is democratisch gezien niet verstandig om zo'n contract te ondertekenen. Het moet vrij problematisch overkomen op de inwoners van Leeuwarden''.