nieuws

19 mrt 2013, 10:10

Groningse hoogleraar: ‘Weghalen anticonceptie uit basisgezondheidszorg is schending van de Mensenrechten'

Toegang tot basis gezondheidszorg is een mensenrecht. Het weghalen van voorzieningen uit de basisgezondheidszorg, zoals moderne anticonceptie voor jonge vrouwen van 21-25 jaar, ziet prof. dr. Hans Hogerzeil dan ook als een schending van de Mensenrechten verdragen die door Nederland zijn ondertekend. Hogerzeil is benoemd tot hoogleraar Global Health aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en houdt vandaag zijn openbare rede voor de aanvaarding van zijn leerstoel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In het vakgebied Global Health werken diverse disciplines samen om de consequenties van beleid zichtbaar te maken. Hogerzeil illustreert dit aan de hand van het schrappen van anticonceptie uit de basiszorg voor 21-25 jarigen.

“Economen beargumenteren dat vrouwen dit zelf wel kunnen betalen. Dat geldt zeker voor een deel van de 500.000 vrouwen in deze groep. Maar staan we ook stil bij de consequenties voor degenen die het niet kunnen betalen?”

Hogerzeil noemt bijvoorbeeld jonge vrouwen die thuis wonen en geen eigen geld hebben omdat hun inkomen nodig is voor het gezin; studentes die bij een ongewenste zwangerschap hun studie niet kunnen afmaken. “Als we deze vrouwen negeren, dan belemmeren we hun mogelijkheden tot emancipatie en hun zelfbeschikkingsrecht.”