nieuws

12 sep 2001, 00:12

Groningse hoogleraar waarschuwt voor ,,Pearl Harbor-syndroom’’

De Groninger hoogleraar islamologie F. Leemhuis vreest dat Amerika in zijn reactie op de terroristische aanslagen gedomineerd zal worden door het zogenaamde ,,Pearl Harbor-syndroom’’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De arabist bedoelt hiermee dat de VS in de geschiedenis hebben aangetoond over het algemeen buitensporig te reageren wanneer hun soevereiniteit wordt aangetast. ,,Zodra bewezen wordt dat Bin Laden schuldig is en in Afghanistan zit, lijkt een kernbom me niet eens zo’n onwaarschijnlijke reactie.”
Volgens Leemhuis zullen de VS alles op alles zetten om te bewijzen dat er met hen niet te spotten valt. ,,In het geval van Pearl Harbor hadden ze er vier gruwelijke oorlogsjaren in de Pacific voor over om hun gelijk te krijgen”, noemt hij als voorbeeld. ,,Ik durf er veel om te verwedden dat er nu al Amerikaanse generaals roepen om een nucleaire vergelding.” Daartegenover stelt de hoogleraar echter dat er ,,voldoende verstandige mensen in de Amerikaanse regering zitten om dat soort radicale standpunten te nuanceren”.*