nieuws

09 jun 2009, 09:09

Groningse hiv-zaak blijft vol onduidelijkheden

De eerste zittingsdag van de Groningse hiv-zaak in hoger beroep heeft maandag bij het gerechtshof in Leeuwarden geen verassingen opgeleverd. Evenals bij de rechtszaak in Groningen in oktober vorig jaar, zeggen twee virologen niet met zekerheid te kunnen zeggen dat de drie verdachten de slachtoffers met hiv besmet hebben.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Drie mannen moeten zich verantwoorden in deze bijzondere zaak. Ze organiseerden drie jaar lang seksfeesten in Groningen, waarop ze volgens het Openbaar Ministerie (OM) bij diverse mannen hiv-geïnfecteerd bloed inspoten. Ze hebben geprobeerd vijf slachtoffers te infecteren met het virus dat aids kan veroorzaken, aldus justitie.

De rechtbank in Groningen ging eerder niet mee met de eis van justitie om hoofdverdachten Peter M. en Hans J. vijftien jaar gevangenisstraf op te leggen. Ook de gevraagde straf van acht jaar cel voor medeverdachte Wim D. vond de rechtbank te hoog gegrepen. M. kreeg negen jaar cel opgelegd, J. vijf jaar en D. anderhalf jaar. De straffen vielen een stuk lager uit omdat de rechtbank sommige beschuldigingen niet bewezen vond.

Virologe Anne-Mieke Vandamme van de Universiteit van Leuven blijft er maandag bij dat virusanalyse in de zogenoemde Groningse hiv-zaak geen daders kan aanwijzen. Desgevraagd antwoord ze wel dat het mogelijk is dat de besmettingen zijn veroorzaakt door een van de slachtoffers.

Ook viroloog Ben Berkhout van de Universiteit van Amsterdam kwam maandag niet tot andere conclusies dan eerder. Net als Vandamme sluit Berkhout niet uit dat het virus van een derde afkomstig kan zijn, maar hij acht die kans niet erg groot. Hij verbaasde zich er dan ook over dat de rechtbank in Groningen de virusanalyse aan de kant schoof. ,,In feite hebben we nog nooit zo'n duidelijke handtekening gezien.'' Hij doelt daarmee vooral op de dubbelinfecties die bij vier van de slachtoffers zijn aangetroffen. Verdachte Hans J. heeft exact dezelfde twee virussen als die vier slachtoffers. ,,En het lijkt me niet dat die besmettingen via natuurlijke routes zijn overgebracht. Het zou inderdaad goed kunnen dat er sprake is geweest van hiv-injecties.''

Over de slachtoffers die slechts één van de virussen hebben, is Berkhout iets minder stellig. Omdat hij nooit ergens anders een van de virussen is tegengekomen dan bij de slachtoffers, meent hij dat het in die gevallen nog steeds ,,waarschijnlijk'' is dat de hiv afkomstig is van de verdachten.

Dinsdag wordt de zaak vervolgd. Dan zal het hof in Leeuwarden aids-deskundige Sven Danner en mogelijk de verdachten horen.