nieuws

20 okt 2001, 00:12

Groningse hardlopers met pacemaker naar marathon Amsterdam

Tien hardlopers willen zondag tijdens de marathon van Amsterdam laten zien dat zij weliswaar een pacemaker hebben, maar dat dat feit geen enkel beletsel hoeft te zijn voor sportbeoefening. Volgens de tien hartpatiënten hoeft een pacemaker op geen enkele wijze een handicap te zijn om intensief aan port te blijven doen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens een van de hardlopers met pacemaker, de 36-jarige Ronald Udo (36) uit Hoogezand, willen de tien zondag bewijzen dat je als hartpatiënt zelfs een marathon aan kunt. Het initiatief voor de tien hardlopers om mee te doen is afkomstig van drie leden van de werkgroep cardiologie en sport van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. Drie cardiologen uit Groningen, Eindhoven en Rotterdam hebben zelf de patienten uitgezocht die bereid waren de uitdaging aan te gaan. Een van de cardiologen, de aan het Martini Ziekenhuis in Groningen verbonden cardioloog Hans Bennekers, vond vijf van de tien. Het gaat om hartpatienten uit Groningen en Drenthe, onder wie Ronald Udo.
Udo zelf is volledig overtuigd, maar in zijn omgeving vinden sommigen het heel vreemd dat hij een marathon gaat lopen. ”Op een verjaardagsvisite vroeg iemand of het wel verstandig was wat ik deed. Als je dan vertelt dat het medisch verantwoord is en dat er een cardioloog bij betrokken is, zijn ze een beetje opgelucht, maar niet echt overtuigd.”Hij hoopt dat na zondag de laatste twijfel is weggenomen.