nieuws

20 okt 2001, 00:12

Groningse groene denkers winnen Nationale Toekomstprijs

Twee Groningse projecten voor een beter milieu zijn in de prijzen gevallen. In totaal drie groene denkers namen donderdag de Nationale Toekomstprijs in ontvangst. De jury beschouwt de drie projecten (Regenwaterbenutting in Groningen, Green Smiles en Meer met minder) als de beste voorbeelden van het denken over milieu en toekomst. Green Smiles slaan aan in het Noorden, en kregen landelijke aandacht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de categorie non-profitinstellingen wint Green Smiles. Dit is een puntenspaarsysteem, vergelijkbaar met Airmiles. Men krijgt de punten bij de aankoop van duurzame goederen. Als de spaarder er honderd heeft, kan hij ze besteden aan een groen doel. Een van die doelen zijn bomen voor koeien. ,,Koeien kunnen net als mensen door de zon verbranden, daarom hebben ze beschutting nodig'', vertelt de woordvoerder. Momenteel wordt dit project in Friesland en Groningen al in de praktijk gebracht.
In de categorie personen wint L. Lauxen. Hij bedacht Regenwaterbenutting in Groningen. ,,Hij heeft een grote tank in zijn tuin staan waarin regenwater wordt opgevangen. Met dit water doet hij alles. Hij drinkt er alleen niet van'', zegt een woordvoerder van de Nationale Toekomstprijs. Het bijzondere van dit project is dat hij het als particulier heeft opgezet. Bovendien gaat hij veel verder dan de bestaande programma's in het gebruik van regenwater, aldus de woordvoerder.
'Meer met minder' is het motto van een uitvinding van Kverneland Mechatronics. Dit bedrijf heeft een systeem bedacht waarmee met satellietnavigatie en onkruiddetectiesensoren bepaald wordt waar besproeiing en bemesting nodig zijn. ,,In plaats van overal te sproeien en te bemesten, kan dat nu gericht gebeuren. Dit is gunstig voor het milieu en voor de portemonnee van de boer'', aldus de woordvoerder. De prijs wordt toegekend in de categorie bedrijven.
De prijs bestaat uit 25.000 gulden en een kunstwerk, de toekomstkroon, gemaakt door Iris le Rutte. Bovendien krijgen de winnaars tips hoe hun uitvindingen zo goed mogelijk in de praktijk kunnen worden toegepast.