nieuws

11 feb 2002, 00:12

Groningse Groen Linksers Pitstra en Van Gent redden het niet

Het is de twee Groningse Groen-Linksers Ineke van Gent(44) en Tom Pitstra niet gelukt de door hen gewenste wijzigingen aan te brengen op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat betekent het einde van de politieke loopbaaan van oud-senotor en oud-gemeenteraadslid in Groningen, Tom Pitstra.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Van Gent staat wel op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen. Maar ze had graag hoger op de lijst gestaan dan de achtste plaats die ze nu heeft gekregen. Maar als de opiniepijlingen bewaarheid worden, dan komt ze wel in de Twede Kamer
Tom Pitstra heeft de rekening gepresenteerd voor zijn solistische optredens als Tweede Kamerlid. Hij vertegenwoordigde de pacifitische stroming van de vroegere PSP en nam daarbij vaak minderheidstanpunten in. Dat heeft hem nu de kop gekost: hij komt niet terug in de Tweede Kamer. Oud-burgemeester Harm Buiter van Groningen kan opgelucht ijn. Deze vroegere PvdA burgemeester liet weten te overwegen GroenLinks te gaan stemmen, maar niet wanneer Tom Pitstra weer in de Kamer zou komen. Overigens heeft een lobby vanuit Groningen om Pitstra en Van Gent te steunen niet geholpen.