nieuws

18 jun 2001, 00:12

Groningse garnaal door hoge prijzen gouden delicatesse

De garnaal is goud waard. Bijna, tenminste, want de prijs van garnalen is momenteel ongebruikelijk hoog. Werden garnalen nog niet zo lang geleden verkocht voor vier gulden per kilo, drie weken geleden was de prijs explosief gestegen tot 22 gulden per kilo. Inmiddels is de prijs wat gedaald tot 12 gulden, maar volgens de garnalenhandel is dat nog steeds te hoog.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens directeur H. Nienhuis van garnalenhandel Heiploeg BV, de grootste garnalenleverancier van Nederland, was er de afgelopen weken sprake van een zeer beperkte aanvoer van garnalen. Dat had volgens hem te maken met het koude voorjaar en de lage temperatuur van het zeewater waardoor de garnalenvissers aanzienlijk minder vingen.
Vooral drie weken geleden kwamen de garnalenvissers maar met zeer geringe hoeveelheden thuis. Dat zorgde wel voor een sterke prijsverhoging, waardoor garnalen bijna als een delicatesse werden verkocht. Maar voor de handel is de hoge prijs niet gunstig, aldus Nienhuis. ‘Nee, ze waren ongezond duur. We zijn daardoor veel omzet kwijt geraakt. Vanuit België waar ze dol zijn op alle visprodukten was er nog steeds wel vraag, maar vanuit Nederland veel minder. Voor de handel is het het beste wanneer de prijs rond de zeven tot acht gulden schommelt’, aldus Nienhuis.
De Groningse garnalenleverancier verwacht wel dat de situatie binnenkort verbetert en dat de prijs naar het gewenste niveau zakt. Want vanaf begin juni zullen de vissers ook de jonge garnalen kunnen vangen. Volgens Nienhuis was het probleem van de garnalen-schaarste niet het gevolg van overbevissing. ‘Garnalen vermenigvuldigen zich zo ontzetten snel dat de bevissing daar nauwelijks invloed op heeft. Het wachten is alleen op zachter weer’.