nieuws

11 jul 2001, 00:12

Groningse fladderak voorlopig gered van de ondergang

Het gaat weer goed met het authentieke Groningse drankje Fladderak. De citroenjenever, die al meer dan honderd jaar wordt gebrouwen bij de Groningse distilleerderij Hooghoudt, dreigde vorige jaar voorgoed uit het assortiment te verdwijnen door de sterk teruggelopen verkoopcijfers.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Op miraculeuze wijze” is de verkoop van enkele tientallen flessen per maand weer teruggekrabbeld naar vierduizend flessen per jaar. De fladderak lijkt hiermee voorlopig gered van de ondergang, bevestigt Hooghoudt.
Drie jaar geleden startte drankenfabrikant Hooghoudt een promotiecampagne om het kruidenaperitief in de markt te houden. De tanende verkoop viel toen echter na een korte hausse weer terug. Familiebedrijf Hooghoudt, één van de drie grootste drankenfabrikanten van het land, beklemtoont van oudsher de Groningse identiteit. Het zoete citroen-kaneeldrankje is een van de typisch autochtone drankjes die Hooghoudt in het assortiment voert.
,,De Groningers willen hun nostalgie blijkbaar niet opgeven”, vermoedt manager G. Herder van Hooghoudt. ,,Zelfs uit de Randstad krijgen we regelmatig telefoontjes van oud-Stadjers die het drankje toch missen.” Rond de eeuwwisseling in 1900 was Fladderak goed voor een afzet van 10.000 liter per jaar. Een kwart eeuw geleden was de afzet nog 6000 liter.