nieuws

04 dec 2012, 10:10

Groningse fietsers geïrriteerd door haperende verkeerslichten

Fietsers in Groningen hebben zich bij de gemeente beklaagd over verkeerslichten. Niet zozeer die lichten zelf zijn het probleem als wel de wachttijdvoorspeller. Die zouden niet goed functioneren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Krijg je als fietser bijna groen licht, volgens de wachttijdvoorspeller van het verkeerslicht. Sta je toch nog een tijdje te wachten. De laatste twee lichtpuntjes van de voorspeller blijven branden. Dat ongemak moet binnenkort tot het verleden behoren. De gemeente en de leverancier werken aan een oplossing.


De afgelopen maanden heeft de gemeente geregeld vragen gekregen over het niet goed functioneren van de wachttijdvoorspellers voor fietsers. Ook de gemeenteraad wil hiervoor een oplossing. De vragen gingen vooral over hoe het mogelijk is dat je als fietser toch langer dan verwacht moet wachten bij de laatste lichtpuntjes van de voorspeller. Of dat de lichtpuntjes van de wachttijdvoorspeller in één keer heel snel aflopen.


Bussen en ambulances

Daarvoor zijn meerdere oorzaken. Het kan zijn dat er een bus aan komt. Op veel kruispunten krijgen de bussen prioriteit boven het andere verkeer. Ook ambulances krijgen meteen groen bij een verkeerslicht. Dat verlengt onverwachts de wachttijd. De lichtjes op de voorspeller stoppen dan met aflopen.

Op een aantal kruispunten krijgen fietsers buiten de spits tweemaal groen per cyclus. Daardoor hoeven zij minder lang te wachten. Dat kan de wachttijdvoorspeller niet goed schatten. Gevolg is dat de lampjes snel aflopen. Wie twee keer groen en een bus of ambulance treft, kan dus onverwachts lang naar het laatste lampje kijken.


Oplossing


De gemeente werkt samen met de leverancier van de wachttijdvoorspellers en de provincie Groningen aan een oplossing. Die hopen ze in januari 2013 te kunnen presenteren.