nieuws

09 okt 2001, 00:12

Groningse demonstratie tegen ‘nieuwe oorlog’ grootste in het land

De Groningse demonstratie tegen de vergeldingsbombardementen in Afghanistan bleek maandagavond de grootste van het land. Zo’n driehonderd mensen trokken door het centrum. Op de Grote Markt vlak voor het stadhuis werden toespraken gehouden. Een spreker van het Comité Stop de Oorlog had kritiek op premier Kok: ,,In 1983 was er een vakbondsleider die zei 'geen bommen, maar banen'''.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Na de toespraken volgde een fakkeloptocht door het centrum van de stad.
Actievoerders bliezen bellen en voerden spandoeken mee met de tekst ''Make bubbles, no war''. Ook deze demonstratie verliep rustig. Ook in Deventer, Amersfoort, Utrecht en Leeuwarden gingen mensen de straat op. In andere steden bleef de deelname beperkt tot hooguit enkele tientallen mensen.
De manifestaties waren georganiseerd door het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog', enkele studentenorganisaties en plaatselijke vredesbureaus. De bijeenkomsten waren onder meer georganiseerd in Amsterdam, Leiden, Den Haag, Tilburg en Eindhoven. De betoging in Amsterdam trok naar schatting tweehonderd deelnemers, twee maal zo veel als die van zondag. De manifestatie trok een gemêleerd publiek en verliep rustig. Dinsdag is er weer een demonstratie.
In Den Haag moesten de betogers op het laatste moment hun plannen omgooien. Ze wilden een bijeenkomst houden voor de Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout. Daarvoor kregen de activisten geen toestemming. De manifestatie met enkele sprekers werd gehouden op het Malieveld.
Alle bijeenkomsten hadden volgens een woordvoerder van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' een ingetogen sfeer. Op de meeste plaatsen werden fakkels ontstoken of kaarsen aangestoken. Bij het consulaat in Amsterdam werden bloemen gelegd.
Het is nog onduidelijk wat de vredesactivisten de komende dagen gaan doen. In onder meer Utrecht en Heerlen bestaan plannen om de komende tijd dagelijks bijeenkomsten te houden. De organisaties beraden zich nog op een nieuwe landelijke vredesmanifestatie.