nieuws

07 jun 2000, 00:12

Groningse chloorroute-burgemeesters overleggen over rampscenario

De burgemeesters van zes langs de spoorlijn van Delfzijl richting Rotterdam gelegen gemeenten komen bijeen om het draaiboek betreffende een eventuele chloorramp nogmaals te bekijken. De burgemeesters willen 26 juni op eigen initiatief graag de in noodgevallen te nemen acties nog eens goed op een rijtje zetten, aldus de commandant van de Regionale Brandweer T. Faber. Directe aanleiding voor de hernieuwde bezorgdheid is een recente ontsporing van een chloortrein op het terrein van chloorproducent Akzo Nobel in Delfzijl. Daarbij kwam overigens geen chloor vrij.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Er wordt geen nieuw aanvalsplan gemaakt, maar de soms al jaren bestaande plannen worden de burgemeesters nogmaals voorgelegd’, aldus de woordvoerder van de Regionale Brandweer Groningen. Het spoorwegongeluk van afgelopen zondag bij Pesse, waarbij een trein na een botsing met een auto ontspoorde, zette onder meer burgemeester W.H. Everts van Bedum aan het denken. Het ongeluk zou duidelijk maken, dat spoorwegongelukken ‘altijd en overal’ kunnen gebeuren. Burgemeester Haaksman van Delfzijl eiste vorige week reeds opheldering van Akzo Nobel in zijn gemeente over twee ontsporingen in korte tijd.
Akzo Nobel produceert 120.000 ton chloor per jaar. Wekelijks vinden er een a twee transporten per rails naar het Botlekgebied plaats.