nieuws

27 nov 2000, 00:12

Groningse burgemeesters presenteren ‘Chloortrein- incidentenplan’

De burgemeesters van Groningen hebben het plan klaar dat is gemaakt voor het geval zich er een incident voor zou doen met de chloortrein door de provincie Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het betreft een concept-raamplan voor de bestrijding van incidenten met de chloortrein in de regio Groningen. Het plan is gemaakt onder meer in opdracht van burgemeester Wallage van Groningen. Maar ook de burgemeesters van Appingedam, Bedum, Delfzijl, Haren, Loppersum en Winsum hebben opdracht gegeven voor het maken van plan.
Het concept is vandaag, maandag, verstuurd naar de voorzitter van de vaste Kamercommissie voor VROM. Dit in verband met de hoorzitting over chloortransport, die in december gehouden wordt. Dinsdagmiddag wordt het rapport gepresenteerd aan de pers. Behalve burgemeester Wallage voeren daar ook het woord burgemeester Everts van Bedum, burgemeester Haaksman van Delfzijl en de brandweercommandant van Groningen, T. Faber.
De chloortransporten zijn omstreden omdat er risico’s kleven aan het vervoer per trein. Anderzijds wijst onder meer de vakbond er op dat de kans op een ongeluk zeer gering is en dat het verlies aan honderden arbeidsplaatsen, bij verplaatsing van de chloorproductie, een enorme klap zou zijn voor de Regio Delfzijl.