nieuws

26 aug 2000, 00:12

Groningse bisschop kritisch over genetische manipulatie

De bisschop van Groningen, mgr. Eijk, staat kritisch ten opzichte van genetische manipulatie. Maar wel ziet hij heil in gentherapie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bisschop Eijk van Groningen ziet niets in genetische manipulatie als methode om gezonde mensen te vervolmaken. Het is volgens hem een illusie te denken dat de mens door het veranderen van DNA ooit tot hogere perfectie kan worden gebracht.
De moraaltheoloog dr. W.J. Eijk schrijft dat deze week in het Katholiek Nieuwsblad. ,,Genetische manipulatie is geen dienst aan de mens'', meent hij. Het DNA en daarmee het lichaam worden volgens hem gebruikt om bepaalde gewenste eigenschappen te 'creƫren' bij gezonde mensen.
De bisschop is wel voorstander van gentherapie. Als het door toepassing van DNA-technieken in lichaamscellen mogelijk is zieke genen te vervangen, uit te schakelen of te herstellen met aanvaardbare risico's, dan is daar volgens Eijk niets op tegen. ,,Gentherapie is een echte dienst aan de zieke. Zij heeft de heling van de mens en daardoor de mens als zodanig tot doel'', meent hij. Moeilijker ligt dat volgens hem bij gentherapie in bevruchte eicellen.