nieuws

13 jun 2001, 00:12

Groningse bejaarde (86) oogst succes met rollator voor slechtzienden

De rollator voor slechtzienden, een vrij eenvoudige vinding van een bejaarde Groningse dame, blijkt een gat in de markt te zijn. Sinds de wit gekleurde rollator met rode strips rond de poten vijf maanden geleden officieel in Nederland werd geïntroduceerd, heeft de Federatie Slechtzienden en Blindenbelang (FSBB) louter positieve reacties gehad op het initiatief.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ook fabrikant Premis Medical BV spreekt van een succes.
,,Ik begrijp echt niet dat niemand eerder op het idee is gekomen”, prakkiseert de 86-jarige Lini Gibcus. Zij kwam op het idee toen ze na een oogbloeding nauwelijks meer de straat op kon. ,,Wanneer ik met een blindenstok, een tas èn boodschappen over straat liep, voelde ik me totaal onthand.” Toen ze van haar arts een rollator kreeg toegewezen, schilderde ze het voertuig zelf wit en voorzag hem van rode strips. De ouderenbond ANBO speelde het initiatief door aan fabrikant Premis Medical, in Nederland marktleider op het gebied van medische hulpmiddelen.
Woordvoerder Yvonne Smit van de FSBB erkent de massale aandacht die het initiatief de afgelopen maanden onder de oudere slechtzienden heeft gegenereerd. ,,Er zijn in Nederland 600 duizend slechtzienden”, vertelt ze. “De senioren zijn in die groep oververtegenwoordigd en de witte rollator kan een absolute uitkomst zijn voor die mensen.”
Toch plaatst de belangenvereniging een paar vraagtekens bij de vinding. ,,Het is maar de vraag of de rollator de veiligheid biedt die de mensen verwachten”, waarschuwt Smit. ,,Een witte stok heeft niet alleen een signaleringsfunctie voor het overige verkeer, maar dient ook om de omgeving af te tasten. Dat kan met een rollator niet.” Bovendien is het maar de vraag of automobilisten rollators in het verkeer voor laten gaan.
,,Het is te hopen van wel”, beklemtoont Bert Woudenberg van 3VO. ,,Het is niet alleen buitengewoon onhoffelijk, maar ook een wettelijke overtreding als automobilisten zichtbaar fysiek gehandicapten niet voor laten gaan. Zowel het fatsoen als het wetboek gebieden die mensen een ongestoorde doorgang te verlenen.” De zegsman beaamt echter dat dit niet bij alle weggebruikers bekend is. ,,Het wordt inderdaad weer eens tijd daar met 3VO campagne voor te gaan voeren.”