nieuws

10 jan 2001, 00:12

Groningse astronoom ontdekt onzichtbare sterrenstelsels

Het heelal zou grote aantallen sterrenstelsels zonder sterren kunnen bevatten, die uit volledig donkere materie bestaan. Dat hebben drie sterrenkundigen ontdekt na het bestuderen van een plaats waar zo’n onzichtbaar sterrenstelsel zou kunnen liggen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het betreft twee astronomen van de universiteit van Cambridge en dr. O. Möller van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Zij publiceren hierover binnenkort een artikel in het wetenschappelijke blad ‘Montly Notices’.
Uit zichtbare sterrenstelsels vloeit continue een stroom kosmisch materiaal over naar een ander sterrenstelsel. Uit het reguliere sterrenstelsel dat bekend staat onder de naam UGH 10214 vloeit materiaal weg in het niets. Op deze locatie, ruim 500 miljoenen lichtjaren van de aarde vandaan, zou zich dus een donker stelsel moeten bevinden. De contemporaine wetenschap bezit echter nog geen apparatuur om dit te bewijzen.
De onderzoekers hebben wel enkele ideeën over hoe de aanwezigheid van de donkere materie indirect kan worden waargenomen. De donkere sterrenstelsels zouden, omdat ze veel materie bevatten, als ‘zwaartekrachtlenzen’ kunnen werken. Hun aanwezigheid kan dan worden ontdekt omdat ze het beeld verstoren van zichtbare stelsels die achter hen liggen.
Er zijn de mens miljoenen zichtbare sterrenstelsels bekend. De drie astronomen vermoeden dat er nog tien tot honderd keer zoveel onzichtbare stelsels zullen zijn.