nieuws

16 mei 2001, 00:12

Groningse afval-vergister krijgt landelijk navolging

Het scheiden en vergisten van afval bij een speciale fabriek van VAGRON in Groningen blijkt een doeltreffende manier van afvalwerking. Het gaat om de enige huisvuilscheidings- en vergistinginstallatie van Nederland, die precies een jaar geleden in gebruik werd genomen. Het bijzondere is dat het huisvuil er zoveel mogelijk wordt gescheiden in organische gedeelten die vergist worden en andere gedeelten die hergebruikt worden. Slechts wat daarna overblijft wordt verbrand.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘We zijn er mee begonnen omdat het verbranden van vuilnis, zoals dat elders gebeurt, steeds duurder wordt. We hebben kinderziektes moeten overwinnen, maar nu blijkt het uitstekend te werken’, zegt technisch directeur H.J. Meijering van VAGRON, dochteronderneming van Grontmij en Essent. De resultaten zijn zo gunstig dat onlangs besloten is tot de bouw van een vergelijkbare installatie in Friesland. Ook uit andere delen van het land is er belangstelling. In de Groningse fabriek wordt jaarlijks 230.000 ton afval uit Groningen verwerkt, waarvan uiteindelijks slechts 40 procent naar de verbrandingsoven in Wijster hoeft.
De komst van de fabriek maakte het voor Groningen mogelijk een einde te maken aan de gescheiden inzameling van afval in delen van de binnenstad. Dat kan gewoon in de grijze zak en wordt er dan later in de fabriek vakkundig uitgehaald. Wethouder R. Paas (CDA) is ook zeer tevreden over het nieuwe systeem. ‘Het vuil uit de binnenstad hoeft niet meer in de bio-emmer, omdat het vakkundig gescheiden kan worden bij de fabriek. Daardoor is het ziekteverzuim onder de vuilnismannen die de emmers eerst moesten tillen, sterk afgenomen’.