nieuws

03 okt 2001, 00:12

Groningse aardappelboeren: slapeloze nachten door aanhoudende regen

De producenten en verwerkers van aardappelen leiden dagelijks een miljoenenschade door de aanhoudende regenval. Het feit dat de aardappelen niet geoogst kunnen worden leidt in sommige lager gelegen percelen tot rotting, en ook tot het staken van de aanvoer van zetaardappelen aan de aardappelmeelfabrieken. Diverse zetmeelfabrieken zijn daardoor gedwongen op halve capaciteit te draaien.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat zegt de landelijk voorzitter van de afdeling akkerbouw van LTO Nederland A. Maarsingh. Volgens hem neemt de schade aan de aardappeloogst per dag toe. De boeren staan volgens hem te trappelen om de aardappelen te oogsten maar dat is onmogelijk omdat het land veel te nat is. Volgens Maarsingh is de exacte omvang van de schade nu onmogelijk al aan te geven maar is het zeer realistisch er vanuit te gaan dat minstens 20 procent van de zetmeelaardappeloogst en twintig procent van de consumptieaardappel-oogst verloren is of zal gaan. De schade aan de pootaardappelen, veelal geteeld op zwaardere kleigronden, is minder groot, maar ook daar geldt dat de aardappelen er wel uitgehaald moeten kunnen worden. Hij schat dat van de pootaardappelen ongeveer vijftig procent nog in de grond zit en van de zetmeelaardappelen nog 75 procent. ‘Het wordt straks lastig voor de zetmeelfabrieken om aan de noodzakelijke grondstoffen te komen’, verwacht hij.
Veel boeren hebben volgens hem last van slapeloosheid omdat ze machteloos moeten toen zien hoe de oogst in elk geval voor een deel verloren gaat. Volgens Maarsingh leidt de aardappelschaarste nu al tot prijsexplosies op de termijnmarkten voor aardappelen. Ook de consument zal straks meer gaan betalen voor de aardappelen. ‘Maar de boeren hebben weinig aan hogere prijzen wanneer ze hun aardappelen toch niet uit de grond kunnen krijgen. En in sommige gevallen hebben ze hun aardappelen van te voren al per contract verkocht voor een van te voren afgesproken en dus lagere prijs’’, aldus de NLTO voorzitter.