nieuws

27 sep 2001, 00:12

Gronings valpreventieproject voor ouderen slaat aan

Het geven van persoonlijk advies aan ouderen over de valrisico’s die ze in hun eigen leefomgeving lopen, draagt wezenlijk bij aan de vermindering van dat valrisico. Dat is de conclusie van het project ‘Valpreventie voor ouderen’ dat zorgverzekeraar Geové RZG het afgelopen halfjaar heeft gehouden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

150 Thuiswonende verzekerden van tachtig jaar en ouder werden thuis bezocht door verpleegkundigen die na bestudering van de woning gerichte adviezen gaven om de valfrequentie terug te dringen.
,,Vallen is een flink gezondheidsprobleem bij ouderen”, stelt woordvoerder Helma Jager van Geové RZG. ,,Vaak leiden valpartijen tot een pijnlijke fractuur met als gevolg een operatie, een langdurige revalidatie en behoefte aan extra zorg.’’ Een gemiddelde heupfractuur kost de zorgverzekeraar tussen de veertig- en zeventigduizend gulden.
De adviezen variëren van het weghalen van een kleedje tot structurele aanpassingen van de woning als een verhoogd toilet, afstapbeugels bij trappetjes of verbetering van de verlichting. ,,Zelfs wanneer ouderen dat advies naast zich neerleggen, bijvoorbeeld omdat ze erg aan kleedje zijn gehecht, zijn ze zich er wél bewuster van geworden”, aldus Jager. ,,Dat helpt ook al – veel mensen beseffen zich niet welke risico’s ze binnenshuis kunnen lopen.”
Eerder dit jaar baarde de Groningse zorgverzekeraar opzien met een proef met heupbeschermende onderbroeken. De kleding die over de gewone onderbroek wordt aangetrokken, vermindert het risico dat ouderen door een val hun heup breken aanzienlijk. In Groningen breken elk jaar 1100 bejaarden een bot. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om een heupfractuur.