nieuws

01 nov 2000, 00:12

Gronings theatergezelschap ongekend succesvol met stuk over pesten

Maandag 30 oktober speelt Theater Benjamin uit Groningen de 1000ste voorstelling van “Game Over”, een stuk over pesten op school.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De voorstelling vindt plaats in de theaterzaal van Benjamin in Groningen en wordt gespeeld voor leerlingen van het Maartenscollege. “Game Over “ is een voorstelling voor jongeren van 11 jaar en ouder. De reacties op dit theaterstuk zijn zo enthousiast dat de voorstelling elk jaar weer geboekt wordt voor de nieuwe lichting leerlingen. De voorstelling wordt aangevuld door ct want op scholen waar het plaats vindt wordt minder gepest.
‘Game Over’ is ontwikkeld in het kader van het Nationaal Onderwijs Protocol tegen pesten. De titel is met toestemming van SIRE gebruikt in navolging van de landelijke campagne tegen pesten ‘Game Over; pesten is geen spelletje’. In december 1999 ging met veel succes een Duitse versie in première in Lingen (D) gespeeld door een Duitse cast. In maart 2000 is de nieuwe voorstelling 'Vlinder in de storm' met het thema 'zinloos geweld' in première gegaan. Deze voorstelling is bedoeld voor de derde en vierde klassen van het middelbaar onderwijs.
‘Game Over’ is een directe confrontatie voor leerlingen van de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Benjamin kiest voor het weergeven van confronterende (pest)acties in diverse schoolsituaties. In het drie kwartier durende stuk wordt de opbouw van plagen tot pesten neergezet. Rollen zijn weggelegd voor de pester, het slachtoffer, de meeloper en de zwijgende meerderheid. In het theaterstuk geven korte flitsen in diverse schoolsituaties de pest-relatie tussen Marjolein (gepeste) en Sylvia (pester) weer. We zien niet alleen hoe de acties verergeren, maar ook hoe de onmacht van de gepeste leerling toeneemt. Tijdens een schoolfeest bereiken de emoties een climax. Uiteindelijk bepaalt het publiek wie de echte verliezer is.Theater Benjamin is sinds 1992 actief op het gebied van jeugdtheater en verzorgt thematische voorstellingen. De afgelopen jaren speelde Benjamin verschillende producties met onderwerpen als discriminatie, macht-onmacht en vluchten. Datum: maandag, 30 oktober Plaats: Theater Benjamin Adres Violenstraat 4 Aanvang voorstelling: 11.30 Contactpersoon school: mw. Annemiek Knoester Telefoon: 050-5375200