nieuws

03 sep 2001, 00:12

Gronings Rutgers Huis laatste overblijfsel van sexuele revolutie

Groningen behoudt als enige stad in het land haar Rutgers Huis. Het Groningse bureau is onmisbaar voor de regio en krijgt daarom een uitzonderingspositie. De andere zes Rutgershuizen in het land, waar mensen nu nog terecht kunnen voor hulp en advies op het gebied van seksualiteit, zullen hoogstwaarschijnlijk tot kenniscentra worden omgebouwd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het ministerie van VWS maakte onlangs bekend haar subsidie aan de Rutgersstichting stop te zullen zetten. Huisartsen en abortusklinieken zouden voortaan haar diensten moeten overnemen, zoals het verstrekken van anti-conceptiemiddelen, de morning-after pil en hulp bij seksuele problemen en ziekten.
De Rutgersstichting denkt dat het Huis in Groningen als enige wel kans heeft te overleven heeft zonder deze subsidies. “Het streven is dat Groningen op korte termijn een zelfstandige organisatie wordt”, zegt Jelto Drenth, arts en seksuoloog bij het Groningse Rutgers Huis. “Maar voor de korte termijn zijn we nog op zoek naar andere geldbronnen, zoals de noordelijke zorgverzekeraars.” De positie van het Rutgers Huis in Groningen is volgens Drenth zo sterk omdat het een relatief groot gebied bedient, namelijk Friesland, Groningen en Drenthe. Hier zijn weinig alternatieve instanties voor hulp en advies bij seksuele problemen.