nieuws

20 feb 2003, 00:12

Gronings onderzoek: woonlasten grote gemeenten stijgen zeven procent

Inwoners van de grote gemeenten betalen dit jaar gemiddeld zeven procent meer dan vorig jaar aan onroerende-zaakbelastingen, rioolrecht en reinigingsheffing. Dit blijkt woensdag uit jaarlijks onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Gecorrigeerd voor inflatie is de stijging 3,5 procent.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gemeentelijke woonlasten (ozb, rioolrecht en reinigingsheffing, minus de Zalmsnip) voor een meerpersoonshuishouden lopen zeven procent op tot gemiddeld 607 euro. Het goedkoopst is Alkmaar, met 514 euro. Het duurst is Hilversum, waar de teller tot 772 euro doorloopt. De grootste woonlastenstijging werd in Hilversum gemeten en bedroeg dertien procent. De kleinste stijging is te zien in Zaanstad, met 1,9 procent. Alle gemeenten samen innen drie procent van de totale 187 miljard euro aan belastingen en premies in 2003, meldt de universiteit.
De onderzoeksresultaten zijn verzameld in het Belastingoverzicht Grote Gemeenten 2003, dat in opdracht van het Belastingoverleg Grote Gemeenten werd samengesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (coelo) aan de RUG. Het onderzoek beslaat de tarieven in 34 grote gemeenten, waar ruim 35 procent van de Nederlandse bevolking in woont.
De OZB-tarieven van grote gemeenten stijgen dit jaar meer dan de inflatie, die 3,5 procent bedraagt. Het gemiddelde tarief voor woningen stijgt met 4,6 procent en dat voor andere, vooral bedrijfspanden, met 5,1 procent. Amsterdam hanteert de laagste tarieven, Leeuwarden de hoogste. Het gemiddelde rioolrechttarief neemt in de grote gemeenten 3,4 procent toe, tot 90 euro. Assen heeft het hoogste tarief (164 euro). Het gemiddelde tarief van de reinigingsheffing stijgt met 8,6 procent tot 232 euro. Hondenbelasting wordt geheven door dertig van de 34 grote gemeenten. Het gemiddelde tarief bedraagt 68 euro voor de eerste hond. Sittard-Geleen is met 37 euro het goedkoopst, Rotterdam met 104 euro het duurst.
De totale belasting- en premieopbrengst neemt dit jaar toe met 5,8 procent. Het Rijk ziet de opbrengsten 3,5 procent stijgen, de waterschappen 5,4 procent. Het meest stijgen de sociale premies (9,3 procent) en de provinciale belastingopbrengst (8,3 procent), aldus het coelo.