nieuws

19 dec 2000, 00:12

Gronings onderzoek: Sporters met blessures werken stug door

Sporters die een chronische sportblessure hebben opgelopen zitten niet, zoals het vooroordeel wil, thuis op de bank te kniezen. Ze werken stug door en verbijten liever de pijn, dan dat ze niet naar hun werk gaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

. Dit blijkt uit onderzoek van de werkgroep sportgeneeskunde van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG), die zich bezighoudt met het ontwikkelen van methoden om gekwetste sporters snel op de been te helpen.
,,Werknemers die tussen de acht en tien uur trainen en in de weekenden wedstrijden spelen herstellen bijvoorbeeld sneller dan hun inactieve collega’s’’, aldus voorzitter R. Diercks van de werkgroep. ,,Sporters geven wel aan dat ze op sportgebied een aantal maanden gas terugnemen, maar hun werk leidt daar dus niet onder’’. In het verleden gepubliceerde rampverhalen kunnen naar het rijk der fabelen worden verwezen. In dit soort verhalen werd gesteld dat sportblessures de samenleving miljarden zouden kosten. ,,Maar sporters herstellen niet alleen sneller, ze presteren ook meer, omdat ze de hoge hedendaagse hoge werkdruk fysiek beter aankunnen’’, stelt Diercks.
De werkgroep publiceert de resultaten van de meerjarige studie in maart 2001 . Vrijdag 22 december buigen huisartsen en fysiotherapeuten zich over de blessureproblematiek op een symposium in het AZG.