nieuws

03 sep 2001, 00:12

Gronings Kamerbemiddelingsbureau 'voor honderd procent onbetrouwbaar'

Het Groningse kamerbemiddelingsbureau ‘Door Studenten voor Studenten’ (DSVS) belooft studenten prachtige kamers voor slechts vijfhonderd gulden per maand. Helaas is het bureau al maanden onbereikbaar.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

DSVS is behalve in Groningen ook actief in Amsterdam en Utrecht en wil binnenkort een vestiging openen in Rotterdam. De kamerbemiddelaar vraagt f 52,50 inschrijvingsgeld en geen bemiddelingskosten. Maar de vraag is of het bureau wel bemiddelt voor dit bedrag.
Woordvoerder J. Lubbers van het niet-commerciële Woonservice Centrum in Groningen weet het zeker: ‘Dit bureau is honderd procent onbetrouwbaar’. Hij baseert zich op de klachten die hij binnenkreeg van teleurgestelde studenten. Een student probeerde maandenlang in contact te komen met DSVS en belde voor f 1,25 per minuut het 0900-nummer dat in de advertenties staat. Tevergeefs. Een bandje vermeldt slechts de postbusnummers van de vestigingen en wat algemene informatie.
Een onderzoek van de Groningse Universiteitskrant bracht de zaak aan het rollen. DSVS bleek niet ingeschreven te staan bij de fiscus en de vestigingen in Amsterdam, en Utrecht staan niet in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Eigenaar R. Luttmer weet niet hoeveel mensen staan ingeschreven bij zijn bedrijf, maar volgens hem heeft hij ‘een paar honderd personen’ aan een kamer geholpen.
Waar de kamers zich bevinden blijft ‘uit concurrentieoverwegingen’ onduidelijk. Verder blijkt het niet mogelijk om een afspraak te maken om een aangeboden kamer te bezoeken. En hoe zit het met de bereikbaarheid? ‘De telefonisten zijn waarschijnlijk in gesprek’, legt Luttmer uit. Lubbers van het Woonservice Centrum: ‘Misschien heeft hij wel helemaal geen kamers.’