nieuws

09 sep 2001, 00:12

Gronings IT-bedrijf spant geding aan tegen anti-rokers organisatie

Het Groningse automatiseringsbedrijf Defacto heeft een kort geding aangespannen tegen een organisatie van anti-rokers om deze er van te weerhouden dezelfde naam te gebruiken. Het geding is aangespannen tegen de vroegere Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) en dient 12 september voor de rechtbank in Den Haag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Defacto Automatisering is naar de rechter gestapt omdat het bedrijf het onaanvaardbaar vindt dat een belangenorganisatie als Stivoro zich sinds 1 augustus bedient van dezelfde naam als haar bedrijfsnaam, die al vijftien jaar door het landelijk opererende IT-bedrijf wordt gehanteerd.
De Stichting Volksgezondheid en Roken, beter bekend als Stivoro, heeft een nieuwe naam gekozen, omdat haar vorige naam, afgekort, lijkt te staan voor: Stichting voor Roken. Vanaf 1 augustus heet zij daarom DEFACTO, met als ondertitel: ‘Voor een rookvrije toekomst’.
Volgens Stivoro is de naam Defacto niet beschermd en is er dus geen probleem dat zij nu "Defacto" heet. Maar volgens de advocaat van Defacto, mr. Mazel, is de naam Defacto beschermd als handelsnaam en volgens het merkrecht. ‘Maar het gaat ons niet zozeer om verwarring te voorkomen die zou kunnen ontstaan. Dat zal nog wel meevallen. Waar het ons om gaat is dat wij een automatiseringsbedrijf zijn en wij wensen gewoon niet geassocieerd worden met welke ideëele organisatie dan ook’.