nieuws

02 jan 2001, 00:12

Gronings condoleanceregister Volendam op internet loopt storm

Het loopt storm op het condoleanceregister voor de slachtoffers van de brand in Volendam dat een Groningse student dinsdagochtend op internet heeft geopend. Op de site www.icondolement.com lieten in drie uur tijd al ruim vijfduizend mensen een steunbetuiging achter voor de getroffenen en hun nabestaanden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De 18-jarige Gert van Braak uit het west-Groningse Grootegast kwam tot het initiatief nadat hij op internet signaleerde dat er grote behoefte was aan een virtueel forum waarop mensen hun gedachten en gevoelens kwijt kunnen. De jongen verzorgde eerder al virtuele condoleanceregisters voor Toon Hermans, de slachtoffers van de vuurwerkontploffing in Enschede en acteur Coen Flink. Meer dan vijftigduizend mensen lieten toen al een boodschap achter op zijn site.
Bij de brand in café Het Hemeltje in Volendam kwamen oudejaarsnacht minimaal tien jongeren om het leven. Zeker zestien jongeren verkeren nog in levensgevaar. Bijna honderdvijftig mensen raakten gewond, waarvan de helft ernstig tot zeer ernstig. De brand ontstond vermoedelijk nadat een bezoeker een vuurpijl tegen de kerstversiering had aangeschoten. De ramp kende zulke catastrofale gevolgen doordat het pand niet aan de geijkte veiligheidseisen zou hebben voldaan.