nieuws

04 jan 2001, 00:12

Gronings condoleanceregister op internet tijdelijk overbelast

Het virtuele condoleanceregister dat een Groningse student dinsdagochtend op het internet heeft opengesteld, is dinsdagavond door de grote hoeveelheid reacties overbelast geweest. Rond half tien waren de problemen weer verholpen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de 18-jarige initiatiefnemer Gert van Braak hebben tot nu toe zo'n 25.000 bezoekers de site bezocht. Een nog onbekend aantal heeft ook een boodschap achtergelaten. Bij de laatste telling om half zeven hadden 6500 mensen hun deelneming betuigd met de getroffenen en hun nabestaanden.
Om te voorkomen dat de site nogmaals uit de lucht gaat, heeft Van Braak de site ondergebracht bij meerdere servers. Mensen die hun medeleven willen betuigen aan de slachtoffers van de cafébrand kunnen ook terecht op een ander virtueel condoleanceregister. Op www.condoleance.com is sinds dinsdagmiddag een aparte site geopend voor de ramp in Volendam. Tot nu toe hebben ruim tweehonderd mensen het register getekend.
De jongen uit het west-Groningse Grootegast kwam tot het initiatief nadat hij op internet signaleerde dat er grote behoefte was aan een virtueel forum waarop mensen hun gedachten en gevoelens kwijt kunnen. De jongen verzorgde eerder al virtuele condoleanceregisters voor Toon Hermans, de slachtoffers van de vuurwerkontploffing in Enschede en acteur Coen Flink. Meer dan vijftigduizend mensen lieten toen al een boodschap achter op zijn site.
Bij de brand in café Het Hemeltje in Volendam kwamen oudejaarsnacht minimaal tien jongeren om het leven. Zeker zestien jongeren verkeren nog in levensgevaar. Bijna honderdvijftig mensen raakten gewond, waarvan de helft ernstig tot zeer ernstig. De brand ontstond vermoedelijk nadat een bezoeker een vuurpijl tegen de kerstversiering had aangeschoten. De ramp kende zulke catastrofale gevolgen doordat het pand niet aan de geijkte veiligheidseisen zou hebben voldaan.