nieuws

10 jun 2009, 20:08

Gronings biggetje verovert kinderharten

Een Gronings biggetje is druk bezig tal van kinderharten in Nederland te doen smelten. Onlangs verscheen het kinderboek Klop klop klop, gemaakt door Tineke Meirink en Ard Agteresch uit Garmerwolde. Het boek, uitgebracht door uitgeverij Clavis, is landelijk te koop bij alle boekhandels. Bovendien wordt het verhaal ook bewerkt voor televisie en uitgebracht in het buitenland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hoofdpersoon in Klop klop klop is Big. Hij verveelt zich, maar krijgt een idee en klopt vervolgens aan bij alle dieren in zijn flat. Zonder dat de dieren het doorhebben, helpen ze mee aan een leuke verrassing die Big voor hen heeft. Het is een prentenboek van 25 bij 26 centimeter met prachtige tekeningen van Tineke Meirink.

Tineke is illustrator sinds 1997 en woont in Garmerwolde, net buiten de stad Groningen. Ze illustreert voor alle grote uitgeverijen en Sesamstraat. Klop klop klop is haar tweede ‘eigen’ boek. In 2006 verscheen Druk druk druk. De hoofdpersoon uit dat boek staat ook centraal in het nieuwe boek. Vanwege het succes van Druk druk druk ontstond al snel het idee voor een tweede boek. Tineke Meirink: “Er was al vrij snel een globaal idee voor het boek: Big laten aankloppen bij verschillende deuren, met achter elke deur een ander grappig dier. De titel Klop klop klop stond dan ook al vrij snel vast. Maar daar bleef het bij: het lukte me niet een spannend verhaal rond dit idee te verzinnen.”

Vervolgens riep ze de hulp in van dorpsgenoot Ard Agteresch, werkzaam als communicatieadviseur en tekstschrijver. Dit is zijn eerste kinderboek. Hij kwam met een aantal verhaallijnen waaruit ze er samen één kozen en uitwerkten. Ard Agteresch: “De uitdaging was om in één verhaal zoveel mogelijk dieren op te voeren waarbij we het kind tot op het laatste moment in spanning willen houden. En voorlezen is bij peuters pas echt leuk als er sprake is van interactie. In dit boek kloppen ouder en kind samen op de deur om vervolgens de bladzijde open te slaan, waar weer een nieuwe verrassing wacht.”

Het vinden van een uitgever kostte weinig moeite. Clavis, één van de grootste uitgever van kinder- en schoolboeken met vestigingen in België en Nederland reageerde van het eerste moment enthousiast. Clavis is druk bezig het boek aan de man te brengen, met succes. Klop klop klop ligt in alle boekwinkels en is ook via internet te bestellen. Verder wordt het verhaal bewerkt tot een filmpje voor televisie, voor het populaire kinderprogramma Het Zandkasteel. Ook is het boek al vertaald in het Deens, en wordt het nog voor deze zomer uitgebracht in Denemarken. De kans is verder groot dat het boek zelfs in Noord-Korea wordt uitgebracht.”

Deze samenwerking krijgt dan ook zeker een vervolg, vertelt Tineke Meirink: “We hebben al verschillende ideeën voor nieuwe boeken uitgewerkt, die we nu bespreken met de uitgever. In de nieuwe boeken zal Big opnieuw met andere dieren allerlei problemen oplossen en uitdagingen aangaan.

Klop klop klop (ISBN-nummer 978 90 448 0980 0) kost 14,95 en is verkrijgbaar via alle boekwinkels.