nieuws

12 okt 2000, 00:12

Gronings benefietconcert voor kwart eeuw gevangen indiaan

De Nederlandse Leonard Peltier Stichting organiseert donderdag 12 oktober in Groningen een groot benefietconcert om de aandacht te vestigen op de gelijknamige Indiaanse leider.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vijftig noordelijke muzikanten geven die avond belangeloos acte de présence in de concertzaal van het culturele centrum Huize Maas. Onder hen bevinden zich bekende namen als Superfly, Moonshine, The Full Minties en Eddy Koekkoek.
Peltier zit inmiddels 24 jaar vast in een Amerikaanse cel voor de moord op twee FBI-agenten tijdens een inval in het Pine Ridge-reservaat in South Dakota in juni 1975. De inval was een gevolg van de spanningen die heersten tussen de indianen en de Amerikaanse federale dienst na het bloedbad bij Wounded Knee in 1973. Tijdens een gewelddadig treffen tussen de bewoners van het reservaatdorpje en de Amerikaanse politie vielen enkele doden en tientallen gewonden. Mede vanwege het vermeende racistische karakter van het conflict kreeg het incident wereldwijd veel aandacht.
Hoewel er zeker een schietpartij is geweest waar Peltier aan deel heeft genomen, is de schuld van de indiaan nooit bewezen. Peltier heeft altijd ontkend de FBI-agenten te hebben vermoord. Zijn veroordeling tot twee keer levenslang leverde dan ook wereldwijd hevige protesten op. Dit verergerde toen tijdens de vele beroepszaken en processen die volgden werd aangetoond dat Peltiers veroordeling gebaseerd was op door de FBI vervalst en achtergehouden ontlastend bewijsmateriaal. In 1992 erkende de Amerikaanse autoriteiten niet te weten wie de twee FBI-agenten had gedood en niet over de concrete bewijzen te beschikken omtrent Peltiers betrokkenheid.
Toch kwam de indiaan niet vrij. Hoewel deze nieuwe feiten pas later bekend werden vond het Hof van Beroep dat dit bewijsmateriaal in een eerdere beroepszaak had moeten worden overlegd. Sindsdien trachten allerlei mensenrechtenorganisatie de Amerikaanse regering te bewegen tot gratieverlening, de enige mogelijkheid tot vrijspraak die het Amerikaanse rechtssysteem Peltier nu nog biedt.
In Nederland heeft Groningen in 1993 met een resolutie het verzoek tot vrijspraak ondersteund. Ook Rotterdam en Nijmegen schaarden zich achter de acties voor Peltier. In 1994 en 1999 nam het Europese Parlement twee resoluties met een zelfde inhoud aan.
Het benefietconcert wordt mede bijgewoond door Jean Day, de officiële indiaanse vertegenwoordiger van het nationale Leonard Peltier Defense Committee. De vrouw reist de hele wereld af om steun te verwerven voor de acties. Ze zal voorafgaand aan het concert een lezing over de kwestie geven op de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en een onderhoud hebben met burgemeester J. Wallage.