nieuws

22 feb 2001, 00:12

Gronings bedrijf ontwikkelt snellere legionellatest

De aanwezigheid van de legionellabacterie kan dankzij een nieuwe test binnen enkele uren worden vastgesteld. De test is ontwikkeld door het Groningse bedrijf IQ products. Nu nog duurt het tien tot twaalf dagen voordat er zekerheid is over de aanwezigheid van de bacterie in een watersysteem. De legionellabacterie is de veroorzaker van de dodelijke veteranenziekte.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De bacterie wordt opgespoord door het water te filteren, waarna de bacteriën achterblijven. Van de achtergebleven bacteriën wordt DNA afgenomen waaruit moet blijken of het de legionellabacterie betreft. Bij de huidige testen wordt het water op kweek gezet.
Vooral voor sauna’s en zwembaden is de nieuwe test van groot belang. Zij hoeven niet meer dicht in afwachting van de uitslag van de kweektest. Bovendien kan direct na reiniging van het watersysteem worden vastgesteld of alle bacteriën opgeruimd zijn.
De kweekmethode waarmee kan worden vastgesteld of het om gevaarlijke varianten van de bacterie gaat blijft bestaan. Met de nieuwe test kan dit niet worden vastgesteld.
IQ Products heeft de test ontwikkeld in samenwerking met het waterlaboratorium Noord uit Zuidlaren.