nieuws

26 dec 2000, 00:12

Groningers zetten oud verdrag in in strijd tegen Duitse windmolens

De gemeente Bellingwedde beroept zich in de strijd tegen de bouw van windmolens vlak over de grens in Duitsland op een honderdzeventig jaar oud verdrag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Duitse gemeente Rhede(Ems) bouwt momenteel volop aan zeventien 132 meter hoge windturbines, direct aan Duits-Nederlandse grens.
De bouwwoede druist in tegen het zogeheten Meppeler Traktaat dat gesloten is tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het toenmalige Koninkrijk Hannover. Een grensstrook van honderd Rijnlandse roeden ten westen en oosten van de grens moet ‘vrij blijven van elk bouwwerk’. In na die tijd gesloten verdragen is deze bepaling keer op keer herbevestigd, al spreekt men tegenwoordig van 376,7 meter.* Burgemeester E. Drenth van Bellingwedde heeft zich over de gang van zaken beklaagd bij Oberkreisdirektor Bröring van de Landkreis Emsland, waarin de betwiste windmolens verrijzen. Deze Duitse ambtsdrager reageert koel en zegt ‘de kwestie te laten onderzoeken’.
Eerder wilde de gemeente Bellingwedde de bekende inpakartiest Christo inschakelen om de horizonvervuilende molens desnoods af te dekken met artistieke camouflage. Christo reageerde niet op de herhaalde verzoeken